jboysen.blogg.se

Åbo Akademi - Marknadsföring

Reflektion projekt 4

Kategori: Allmänt

Under projekt 4 har vi funderat på vilken roll media spelar i dagens samhälle och hur media påverkar oss och personer i allmänhet. Eftersom uppdragsgivaren var KSF-media har vi fäst extra uppmärksamhet vid nyhetsmediebranschen och de förändringar som där skett under den senaste tiden.

Att föra mediedagbok och följa upp sin egen medieanvändning var intressant. Man fick här en chans att objektivt granska sin egen mediekonsumtion, något man sällan tar sig tid att göra. Somliga blev säkert förvånade och kanske till och med aningen förskräckta när de blev tvungna att se sanningen i vitögat, mediernas betydelse har onekligen ökat kraftigt. Är det faktiskt OK med 5h mediekonsumtion per dag? Måste man alltid hålla sig uppkopplad? Hur kommer situationen att utvecklas?

Den huvudsakliga uppgiften i projektet var att jobba med en digital nyhetsmedietjänst. Meningen var att vi skulle fundera över hur en sådan kunde se ut, hur den skulle fungera, vilka komponenter den bör innehålla etc. för att den skall bli så bra som möjligt. Det finns ju redan en hel den “nyhetsappar” så ifall man vill att just ens egen produkt ska slå igenom gäller det att hitta på något som verkligen tilltalar konsumenterna, vilka i detta fall var finlandssvenskar i alla åldrar. Vi tänkte att tjänsten kunde fungera som en samlingsplats för samtliga finlandssvenska tidningar (HBL, VN, ÅU, ÖT etc). Beroende på användarens preferenser gällande innehåll, ämne, ort osv. skulle denne få rekommendationer på artiklar. Användaren skulle få välja vilka olika nyhetsartiklar han/hon vill ta del av genom att välja olika “hashtags”, och nyhetsflödet skulle sedan bestå av artiklar med dessa valda hashtags. Utöver detta skulle tjänsten ha en oberoende toppnyhetsspalt med dagens toppnyheter från alla olika tidningar. I tjänsten finns  även en chatt-funktion där användarna skulle få diskutera nyheterna med varandra. Här följer en bild på vår tjänst:

 

Stull, Myers och Meerman (2008) har utformat en “sexstegsmodell” som lär ska hjälpa entreprenören att slå igenom på marknaden. De poängterar bl.a. sådant som att förstå konsumenterna, komma underfund med vilka slags konsumentgrupper man har att göra, hitta olösta problem, skapa banbrytande upplevelser och etablera minnesvärda koncept. Dessa saker kan komma till hands när man designar en ny digital tjänst. Vad saknar de tillgängliga tjänsterna? Vad kan finlandssvenskarna tänkas vilja ha? Vilken slags upplevelse är det vi erbjuder? Hur får jag min idé att “fastna”? Alla dessa frågor bör övervägas.  

Comm (2010) delar i sin bok med sig av enligt hans synvinkel “the seven keys to success” för en framgångsrik webbplats eller mediatjänst. Dessa är enligt honom att man måste drömma, tro på sin idé, förbereda sig väl, agera och få någonting till stånd, bygga ett kontaktnät, använda tidigare modeller som har visat sig fungera samt att få sin verksamhet att växa. Dessa saker är bra att komma ihåg i princip när som helst när man vill bygga upp någon vinstbringande verksamhet. Dessa saker kommer då bra till hands för våra uppdragsgivare, som kan ta användning av dessa och ifrågasätta sig flera gånger under utvecklingen av deras tjänster om man uppfyller alla dessa krav?

Friends with benefits : a social media marketing handbook (2009) handlar om marknadsföring i sociala medier och hur man får den att fungera i verkligheten. Även om vår projekt inte handlade direkt om saken så kopplas projektet om medietjänster nog ganska starkt ihop med marknadföring i sociala medier. Boken ställer en fråga om det att vad våra konkurrenter gör. Vi måste kunna utveckla oss lika snabbt som våra konkurrenter. Dvs. man har bättre möjligheter att få mera kunder om man har den bästa metoden att nå dem just t.ex. med en app. Om appen är kopplad till sociala medier såsom twitter och facebook når den också den personens, som använder appen, kompisar.  En av vår grupp fick möjligheten att intervjua Anna Savonius som jobbar på Svenska Yle Nyheter som journalist. Savonius sade att man ska vara där var kunderna är. Om kunderna använder mycket sina mobila apparater ska man ha någonting där som får kunderna att bli intresserade om det. Medan Savonius blev intervjuad använde hon twitter för att berätta vad som händer hela tiden. Hon vill att kunderna skulle få också information via twitter på ett lätt och modernt sätt eftersom alla inte vill eller orkar börja läsa nyheterna så twiittade hon det som var viktigaste. Savonius laddade upp bilder också till instagram för att hennes följare i instagram skulle också se vad som händer. Kunderna ska ha så lätt som möjligt att få information dvs. nyheter och det blir lätt med en app som fungerar bra.

Kotler, Kartajaya och Setiawan (2010) skriver om vikten om att företagen skall se människorna som hela människor istället för bara konsumenter. I projektet kan man ju fundera då över om vad som kunderna egentligen vill ha av en finlandssvensk nyhetsapplikation. Är det bara nyheter som är skrivna på svenska och/eller skriven av en finlandssvensk journalist? Möjligtvis vill kunderna få en känsla av en finlandssvensk samhörighet? Detta skulle man kanske försöka satsa på. Kanske kunderna får en sorts patriotisk känsla med tanke på finlandssvenskheten av en finlandssvensk nyhets app. T.ex. på detta sätt borde kanske kunderna börja ses som istället för bara kunder som vill ha nyheter på svenska.

// Juup, Stenman, West, Harismaa, Solvin

 

Källor:

Comm J.; KaChing -  How to Run an Online Business that Pays and Pays, 2010

Barefoot; Szabo: Friends with benefits : a social media marketing handbook, 2009

Kotler; Kartajaya; Setiawan: Marketing 3.0 : from products to customers to the human spirit, 2010

Stull; Myers; Meerman Scott : Tuned in : uncover the extraordinary opportunities that lead to business breakthroughs (2008)

Kommentera inlägget här: