SAMMANFATTNING, PROJEKT 2
Kategori: Allmänt
Inledning, Musikbranschen Som helhet.
Tabell 1: Skivförsäljning under perioden 1999 - 2011

Företagen I Fråga, Klubi & Telmu
Företaget som vi valde att intervjua blev till slut Telmu och vi ställde några frågor till dem som de gladeligen svarade på. Telmu är ett företag som för första gången grundades i decennieskiftet mellan 70- och 80-talet. Det är en ideell organisation (fungerar på en frivillig basis, dvs. de har ingen avlönad arbetskraft) vars uppgift är att stöda rock- och popmusik som hobby i Åbo. Telmu stöder såväl professionella musiker som amatörer och vill att livemusiken skall ta ny fart. Detta verkställs bl.a. genom att ordna musikevenemang i Åbo. Förutom att ordna evenemang försöker Telmu även skapa en tillväxtsplatform för rock och pop-musik samt att skapa en vettig prispolicy så att alla kan njuta av musiken. Organisationen tog ny fart i Åbo under 2011 då den återuppstod.

Personen vi intervjuade blev slutligen Antti Yli-Halla, kassör på Telmu. Vi frågade honom hur deras marknadsföring har utvecklats och om de märker stor skillnad mellan kunderna. Han svarade att deras marknadsföring och kommunikation utåt borde organiseras och struktureras bättre. De har i dagens läge inte någon enhetlig linje för dessa områden eftersom de förut har klarat sig utan, men detta borde införas för att få marknadsföringen att fungera bättre. Ur ett SWOT-perspektiv [1] kan detta då ses som en svaghet som Telmu har, men också som en möjlighet eftersom de ska försöka förbättra detta och på så sätt utveckla hela organisationen. Ett steg mot denna riktning är att de i slutet av februari får en praktikant inom marknadsföring och kommunikation, och får då förhoppningsvis bättring på detta. Han säger vidare att trender inom denna bransch varierar hela tiden och det gäller att försöka hänga med dem så gott det går. Händelserna utvecklas också i takt med trenden i avseende var och hur det lönar sig att marknadsföra olika evenemang eller medlemskap. Det handlar alltså om att ta i beaktande utbud och efterfrågan, och att i kombination med ”marketing management” [1] anpassa och utveckla Telmus marknadsföring.
Nästan alla företag har någon slags konkurrenter och de “tävlar” mot varandra. Enligt Yli-Halla har Telmu konkurrenter men de kan också räknas som samarbetspartner som vi ser i figur 2. I det här fallet när man talar om Telmus konkurrenter är de direkta och indirekta konkurrenter. Direkta konkurrenter är företag som erbjuder likvärdiga produkter eller tjänster åt samma kunder och indirekta konkurrenter erbjuder annorlunda produkter eller tjänster åt samma kunder [2]. Eftersom Telmu vill inte få vinst borde man tala bara samarbetspartner i stället för konkurrenter. Men i princip är alla som ordnar gig Telmus konkurrenter. Samarbetande går ut på att Telmu får en datum av de ställen som ordnar gig och sedan planerar och producerar kvällens program och får betalt eller sedan hyr Telmu detta ställe. Om kvällen har varit bra så blir alla nöjda när man talar om konkurrenter eller konkurrenter som har samarbetat. Det är bra att kontrakterna varierar så sedan har man lite omväxling i sin erbjudande. Företaget ska vara flexibel för att kunna följa med i samhället. Telmu har också s.k. helt vanliga samarbetspartner såsom Lightpress (trycker reklamer) och Turku Rock Academy.
Figur 2: Flödesschema om Telmus konkurrenter och samarbetspartner

Vad gäller framtidsutsikterna för Telmu säger Yli-Halla att det högst troligen kommer gå lite lugnare till ett tag framöver. Ledningen har bytts och man har en hel del planering att ta itu med, något som kommer att kräva mycket tid och energi. Förhoppningsvis kommer detta att gynna organisationen och hjälpa den att växa. Yli-Halla lovar att stora evenemang och nya samarbeten blir aktuella i framtiden.
Källor:
[2] Mossberg L.; Sundström M.; Marknadsföringsboken, 2012
// Harismaa, Juup, Solvin, Stenman, West